Àrees mèdiques

Cardiologia: té relació amb totes les patologies que afecten el cor i el sistema circulatori, com ara miocardiopaties, malalties coronàries com infarts de miocardi o angines de pit, valvulopaties, insuficiència cardíaca, indicació d’angioplàstia amb stent, cirurgia de bypass coronari, cirurgia de substitucions valvulars, transplantament cardíac, arítmies, bloquejos cardíacs, implantació i control de marcapassos i desfibril•ladors, etc. A més a més, també inclou els estudis sobre dolor toràcic, buf cardíac, dispnea o ofegament, fatiga, palpitacions, síncope o pèrdua de consciència d’origen cardíac, malaltia d’artèries perifèriques (aorta, caròtides i membres inferiors).

Risc Cardiovascular: té a veure amb l’estudi i el tractament dels factors condicionants que augmenten el risc de patir esdeveniments cardiovasculars, com ara un ictus, infart de miocardi, diferents cardiopaties, malalties renals o obstrucció d’artèries perifèriques. Els riscos més importants són la hipertensió arterial, l’alteració dels lípids, com ara uns nivells elevats de colesterol o triglicèrids, diabetis, antecedents familiars de cardiopatia, tabaquisme, obesitat i sedentarisme.

Cardiologia Esportiva: s'ocupa de la detecció d'enfermetats cardíaques que predisposen a l'esportista a sofrir una mort sobtadada o patologies cardiovasculars. Aquesta especialitat també estudia l'adaptació del sistema cardiopolumar als diferents nivells exercici, podent així examinar el cor a la seva màxima exigència i garantint així una activitat esportiva segura.

Consultes

  • · Primera visita i seguiment de cardiologia
  • · Primera visita i seguiment de risc cardiovascular
  • · Segona opinió en cardiologia o risc cardiovascular
  • · Revisió cardiovascular completa amb proves complementàries
  • · Consulta preoperatòria per a la valoració del risc quirúrgic
  • · Programació i control de Marcapassos i Desfibril·ladors(DAI)
  • · Consulta i control periòdic d’anticoagulants (Sintrom®)
  • · Valoració completa per a esportistes de competició o professionals
  • · Aptitud física per a esportistes convencionals

Proves diagnòstiques

· Electrocardiograma

· Espirometria

· Ecocardiograma

· Ecocardiograma Doppler en Color+ info

L’ecocardiograma és un mètode diagnòstic cardiològic bàsic que permet veure el cor en moviment (bategant) en temps real. A més d’aquestes imatges, s’hi afegeix el sistema d’ultrasons amb el mètode Doppler i el Doppler en color per analitzar el flux de la sang a l’interior del cor. Aquest estudi ens aporta informació sobre les estructures del cor i el seu funcionament, permet determinar-ne la mida (diàmetres, àrees i volums) i calcular-ne el pes en grams, la força de contracció i el volum expulsat en cada batec. A més a més, també serveix per mesurar la velocitat i la pressió de la sang que passa per cadascuna de les vàlvules.

· Prova d’esforç (ergometria i treadmill)+ info

L’ergometria o la prova d’esforç és una tècnica diagnòstica fonamental utilitzada principalment per al diagnòstic de l’angina de pit en pacients amb dolor toràcic i per valorar la resposta del cor en situacions d’exercici.
La seva aplicació en les malalties coronàries permet posar de manifest alteracions cardiovasculars no presents mentre el pacient està en repòs i que es poden manifestar amb l’exercici físic.
En cas d’obstrucció coronària, es produirà un dèficit d’irrigació sanguínia, que provocarà l’aparició d’una angina de pit i/o alteracions en l’electrocardiograma. A més d’ajudar a determinar el diagnòstic correcte, l’ergometria és útil per valorar el pronòstic, la capacitat d’exercici físic i l’efecte del tractament en els pacients amb malalties coronàries conegudes. També s’aplica en esportistes per descartar la presència d’arítmies i patologies coronàries en condicions d’esforç extrem i conèixer el llindar anaeròbic per tal de planificar l’entrenament més adequat.

· Holter ECG de 24 h+ info

Aquest estudi registra de manera constant senyals electrocardiogràfics en diferents canals alhora, una tècnica que facilita la visualització dels esdeveniments. Alguns problemes cardíacs no es poden objectivar al moment de la consulta i, gràcies a aquest estudi amb un control electrocardiogràfic continuat de 24 hores, processat posteriorment amb un programa especial, és possible diagnosticar i estudiar arítmies, bloquejos cardíacs i isquèmies miocàrdiques.

· Registrador d’esdeveniments Holter ECG+ info

Aquest dispositiu d’electrocardiograma és compacte, portàtil, fàcil de fer servir i funciona sense fils. És especialment recomanable per a esdeveniments que es produeixen de manera esporàdica, ja que el pacient pot registrar el traçat electrocardiogràfic des de casa. Després, el metge pot analitzar en un ordinador especial el problema que el pacient ha presentat aquell dia.

· Holter de pressió arterial+ info

Aquest estudi registra de manera constant la pressió arterial, per tal d’observar-ne el comportament durant les 24 hores, en l’entorn i l’activitat habitual del pacient. Permet obtenir una informació d’un gran valor per al diagnòstic de la hipertensió arterial i és una eina molt útil a l’hora de determinar el tractament i els horaris més adequats per a l’administració de la medicació antihipertensiva.

· Ecocardiograma d'esforç+ info

De les diferents modalitats d'ecocardiografia d'estrès, la d'esforç és la més fisiològica i la que presenta menors efectes secundaris. Està indicada per a l'estudi de pacients amb un infart de miocardi recent o per incrementar la sensibilitat diagnòstica de la isquèmia miocàrdica en comparació a una prova d'esforç convencional. Es tracta d'una prova d'esforç que agrega la visualització ecocardiogràfica de les parets i la funció cardíaques durant l'exercici i l'etapa de recuperació, obtenint així més informació que és de gran utilitat per al metge.

· Prova de taula basculant (tilt test)+ info

El tilt test és un mètode d’estudi no invasiu que avalua els canvis que es produeixen en la pressió arterial i la freqüència cardíaca quan el pacient està dempeus de manera prolongada en una llitera especial. Està indicada per a l’estudi de pacients amb pèrdua sobtada de la consciència (síncope), amb sensació de mareig o desmai imminent, però sense arribar a presentar-lo, i en l’estudi d’altres alteracions del sistema nerviós autònom, com ara la hipotensió arterial ortostàtica.

· Programació i control de marcapassos i desfibril•ladors (DAI)+ info

La programació, l’ajustament i el control de marcapassos i desfibril•ladors (DAI) es duen a terme amb equips molt avançats i especialitzats. Aquests equips permeten determinar el funcionament, l’estat de la bateria i els elèctrodes (cables), per tal d’optimitzar de manera individual la programació dels dispositius i adaptar-la a cada pacient.

· Cardioversió elèctrica programada d’arítmies+ info

Aquest procediment s’aplica a pacients que tenen una determinada alteració del ritme cardíac (arítmia), amb la finalitat de recuperar el ritme normal. Per dur a terme la cardioversió elèctrica, s’aplica una o diverses descàrregues elèctriques (“electroxocs”) a través de dues pales, col•locades sobre el pit, una a cada costat del cor. Aquest procediment s’anomena cardioversió elèctrica externa. Com que les descàrregues elèctriques són doloroses, la cardioversió es duu a terme amb el pacient sedat profundament o amb anestèsia general, per tal d’evitar experiències traumàtiques. Els pacients normalment poden marxar cap a casa poques hores després de la cardioversió, un cop recuperats de l’anestèsia o la sedació. Complicacions i riscos: és possible que la zona de la pell on s’apliquen les pales pugui presentar una mica d’irritació o fins i tot una petita cremada. A banda d’aquest punt, la cardioversió elèctrica electiva és normalment un procediment molt ben tolerat, amb un índex global de complicacions inferior al 5%.

· Eco Doppler en color vascular+ info

L’ecografia Doppler en color vascular és una tècnica ecogràfica avançada no invasiva que aporta informació sobre l’estructura vascular, permet mesurar el flux sanguini en diferents zones del sistema circulatori de l’organisme i determinar la presència de plaques d’ateromes i obstruccions del flux en artèries i venes. Aquest sistema estudia les artèries que irriguen el cervell, les artèries del coll, l’aorta, les artèries renals i les dels membres superiors i inferiors.

 

· Eco Doppler color de troncs supra-aòrtics (vasos de coll)

· Eco Doppler color transcranial

· Eco Doppler color aorto-ilíac

· Eco Doppler color arterial de membres superiors i inferiors

· Eco Doppler color venós de membres superiors i inferiors